TEMPS  PASQUAL

Música:  "Gratias agimus tibi" de J.S.Bach

 

 JESÚS RESSUSCITAT PREFIGURA LA LLUM QUE VENÇ TOTA TENEBRA
El mal pot fer molt camí, però el final,
és del DIA que HA FET EL SENYOR

UNA PASQUA DE 50 DIES

    VETLLA PASQUAL: La NIT esdevé DIA
            1 - Primera setmana:  Els TESTIMONIS del Ressuscitat

            2
- Segona setmana:  Els nascuts de NOU
            3 - Tercera setmana:  El Pa VIU
            4 - Quarta setmana:   Crist LLUM del món
            5 - Cinquena setmana: Romandre en l' AMOR
            6 - Sisena setmana: L' obra de l' ESPERIT
            7 - Setena setmana: La GLÒRIA de Jesús

                                              
Jesús és la LLUM sense POSTA
 

 

 

VETLLA PASQUAL

La litúrgia de la Vetlla

La venerabilitat històrica de la festa, ha fet que s’hi conservés la bellesa primitiva, com cap més dia de l’any :
- El ritu del foc, es practica a partir del sIX. El foc ha de ser tret de la pedra, per tant NOU.
- El ciri pasqual té l’origen en l’antic lucernari.
- La litúrgia de la Paraula resumeix la història de Salvació, de cara a les promeses del Baptisme.
- Les col·lectes, molt antigues, pertanyen al bo i millor de la litúrgia romana. Igual com la peça mestra que és la benedicció
  de l’aigua. Ens trobem abans del sVè.
- El cant del “Glòria” i del primer “al·leluia” són els moments més joiosos de la festa.

LECTURES de l' Eucaristia de la Vetlla

1- La Creació: El projecte d' amor inicial es realitza en la Nova Criatura. Salm 103: Reneix la creació.
2- Sacrifici d' Abraham: Prefiguració del Sacrifici de Crist, el Fill únic, en l' Eucaristia.
3- Pas del mar Roig: La primera Pasqua prepara la de Jesucrist, que, pel Baptisme ens allibera del mal. Exode15: Cantem al Senyor que ens fa participants de la Nova Pasqua.
4- Déu estima amb Amor etern a la humanitat, la seva Esposa.
5- Una Aliança eterna a través de l' Església i els Sagraments. Els assedegats van a l' Aigua. Is 12: Cantant de goig anem a les fonts de Salvació.
6- La Saviesa que és la Paraula de Déu, conviu amb els homes. Salm 18: Jesús té Paraules de Vida eterna. La creació en parla.
7- Un cor nou, després del pecat. Salm 41: Sedegem l' Aigua que ens renta.
1a Lectura - Rom 6: Ressuscitats amb Crist. Salm 117: Victòria del Rei quan era a punt de caure. Ara corona l' edifici de l' Església.
Evangeli - Any A- Mt 28: Ha ressuscitat i anirà davant vostre a Galilea
                   Al·LELUIA! AQUEST ÉS EL DIA

 

 

OCTAVA  DE  PASQUA

CRIST HA RESSUSCITAT !
La Resurrecció es realitza en l' entranya de cadascú. El cel nou i la terra nova que ens ha conquerit la victòria del Crist, s’estan fent en els nostres petits projectes d’avui. AL·LELUIA !
Algunes icones presenten el Ressuscitat inclinant-se vers el vell Adam, per a aixecar-lo. Encara avui el Ressuscitat està inclinat vers l’home pecador, per a donar-li VIDA per SEMPRE

1 - SETMANA PRIMERA
Convidats al trobament amb Jesucrist, a fi de ser-ne testimonis enmig del món. Aparicions de Jesús seguint els 4 evangelis.

DILLUNS I

ANEU ALS MEUS GERMANS
Aparició a les dones (Mateu)
Jesús a la creu va dir la primera part del salm 21 : “Perquè
m' heu abandonat”? Ara, Ressuscitat, diu la 2a part d' aquest mateix salm :”Anunciaré el vostre nom als meus germans. “El do més gran de la Pasqua és que Déu s’ha fet el nostre Pare, i que tots nosaltres som germans.

DIMARTS I

MARIA ! RABBUNI !
Aparició a Maria Magdalena (Joan)
Al Jardí d' Edèn, Adam donava nom a les coses. Al Jardí de Pasqua Maria i Jesús es “donen un NOM nou”. Tornen a cridar-se pel nom, però amb un amor nou. Que cadascú, avui se senti cridat pel propi nom d' AMOR

DIMECRES I

QUAN PARTIA EL PA
Aparició al camí d' Emaús (Lluc)
El do de la Pasqua és l' Eucaristia. En cada Eucaristia Jesús
sen' s apareix Ressuscitat. Tant de bo que en l' Eucaristia féssim l' experiència del camí d' Emaús, fins a arribar al reconeixement de Jesús que ens és company de  ruta.

DIJOUS I

COMENÇANT per JERUSALEM
Aparició als 12 apòstols (Lluc)
Començant per Jerusalem, Jesús ressuscitat dóna una pau i una alegria que són fruit de la comunicació de la Vida de Déu.

DIVENDRES I

S’APAREGUÉ VORA EL LLAC
Aparició a través de la pesca miraculosa (Joan)
Jesús se’ns “apareix” en cada Eucaristia, com llavors vora el llac, i amb una presència més real que la d' aquella primera Pasqua. Perquè en l' Eucaristia el mengem RESSUSCITAT.

DISSABTE I

ANEU PER TOT EL MÓN
Darrera aparició (Marc)
En aquest final de Marc, no sols se’ns diu que als apòstols els costava de creure, com a nosaltres, i que per això el Ressuscitat vol “menjar” entre nosaltres, sinó que ens envia a explicar l' AMOR amb què hem estat estimats. Anar per tot el món i predicar la Bona Nova, és la tasca que ens ha deixat Jesús Ressuscitat. Ell és AMB  nosaltres fins a la fi del món, ajudant-nos a complir-ho.

 

 

2 - Segona setmana:  NÉIXER de NOU.
De les TENEBRES a la LLUM

DILLUNS II

NÉIXER de NOU mentre A JERUSALEM es de NIT
Nicodem (el vell Israel ) és convidat a néixer de NOU durant la  festa de Pasqua.  És la condició per a entrar al Regne.
L' ESPERIT li ofereix la Vida de Déu, que transforma la nostra “vida vella”. Néixer és romandre sempre viu, pel desig d’anar més enllà en l’amor.

DIMARTS II

NÉIXER DEL CEL (segueix Nicodem)
Per néixer del CEL ens cal creure en Jesús que ve del Pare (del cel). E
ns cal cremar cada dia els ídols materials que ens fabriquem, i als quals estem tan arrapats, per a renéixer de dalt. Ens cal obrir els ulls a cada esdeveniment i a cada germà, que ens comunica el buf de l' Esperit.

DIMECRES II

LA LLUM HA VINGUT AL MÓN (segueix Nicodem)
Jesús és el Fill que el Pare, que tant estima el món, li ha enviat com a LLUM. Nicodem va de nit i Jesús li parla de la LLUM. La vocació cristiana és de “ buscar la Llum plena” que Déu ha vessat sobre el món.

DIJOUS II

L’ESPERIT sense LÍMIT (segueix Nicodem)
Déu ha donat a Jesús el seu ESPERIT sense límit, a fi que el “nou naixement” sigui per a la VIDA ETERNA. Ell, que és
l' íntim del Pare, ens el dóna a nosaltres. Aquest és el DO de la Pasqua. La nostra vida de cristians té aquest fonament pasqual.

DIVENDRES II

S’ACOSTAVA LA PASQUA
La
multiplicació del pans esdevé prop de la Pasqua.
Per Joan les 3 Pasqües de la vida ministerial de Jesús s’han de veure unides, en aquella  que “amb la seva sang ens va comprar i ens va fer sacerdots” com Ell.  En aquest sacerdoci nosaltres hem de posar els pocs pans i peixos que tenim damunt l’altar, i Ell, Sacerdot etern d’una Pasqua que no s' acaba, saciarà tota la fam de la humanitat.

DISSABTE II

SÓC JO, NO TINGUEU POR
Per Pasqua aquest evangeli de Jesús caminant sobre l’aigua té un nou significat. Ell, el Ressuscitat que ha vençut el mal, ens diu SÓC JO no tingueu por, jo estaré amb vosaltres dia rera dia. I aleshores ja no vivim pendents del vent, o el mal que ens vol engolir.

 

 

3 - Tercera setmana: Discurs del Pa de VIDA
Per a viure com a Ressuscitats, Jesús ens ALIMENTA amb el seu PA

DILLUNS III

VALORAR ELS FETS PEL QUE SIGNIFIQUEN
Els miracles de Jesús, diu l’evangeli d’avui, no s' han de valorar pels resultats que produeixen, sinó per l' AMOR de Déu que signifiquen.

DIMARTS III

EL PA de  DÉU
Els jueus esperaven que el Messies tornaria a fer baixar el mannà, però el que no podien imaginar és que aquest PA fos Déu mateix, fent–nos participar de la seva realitat.

DIMECRES III

El PA QUE DÓNA VIDA
Les lectures del temps pasqual ens fan viure el creixement del Regne a l' interior de nosaltres mateixos. Jesús sacia els desigs més profunds de vida que hi ha en el cor de cadascú, a través del seu PA.

DIJOUS III

PER A LA VIDA DEL MÓN
En aquest fragment Jesús accentua la força de la Gràcia: el Pare  ens atreu, Jesús ressuscitarà els qui van a Ell, tindran vida, no moriran, el pa és per a la vida de TOT el MÓN... Però posa una condició:  no n’hi ha prou de sentir l’ensenyament del Pare, cal practicar-lo seguint Jesús.

DIVENDRES III

EL PA BAIXAT del CEL
Aquesta darrera part del discurs es centra en l' Eucaristia com a Sagrament. Fins ara ens deia que cal CREURE-hi. El Sagrament eucarístic no és el PA dels perfectes sinó dels qui caminem caient i aixecant-nos, refiats només de Jesucrist.

DISSABTE III

NOMÉS VÓS TENIU PARAULES DE VIDA ETERNA
La fe dels apòstols ha arribat a un estat de fermesa. Al "JO SÓC" que els havia dit Jesús, correspon el “NOMÉS TU" dels apòstols. És que han descobert l' Home-Jesús.
Al final del discurs del PA de Vida, molts l’abandonen. El llenguatge de Jesús és difícil. Només a través del silenci interior entendrem les seves paraules de VIDA.

 

 

4 - Quarta setmana:   Seguim Crist, Bon PASTOR, LLUM i EXEMPLE de RESURRECCIÓ pel món

DILLUNS IV

ELL VA AL DAVANT
Jesús camina davant nostre i ens reconeix. Que aquesta CONFIANÇA ens porti a viure una vida a desdir.

DIMARTS IV

NINGÚ ME LES PRENDRÀ
Si l' evangeli d' ahir ens parlava de Jesús com a Pastor i porta, avui el centre d' atenció són les ovelles. Les ovelles que el Pare ha confiat a Jesús i que ningú no pot prendre de les seves mans. La vida és un combat, però el Bon Pastor no ens deixa mai.

DIMECRES IV

SÓC LA LLUM
La llum del Ressuscitat es difon a través nostre. Déu va conduint els homes a través d' uns altres homes, que ens comuniquen la  mateixa vida que Jesús ha rebut del Pare. Malgrat la feblesa d' aquests homes i la nostra.

DIJOUS IV

FELIÇOS SI HO PRACTIQUEU
Després de rentar-los els peus, Jesús ens diu que la condició del deixeble és ESTIMAR com Ell, seguint el seu exemple. Ell ha estimat fins al traïdor (Judes). En aquest evangeli trobem el començament del “testament” de Jesús en el darrer sopar. Ara, Ressuscitat, les seves paraules ressonen encara més vives. Feliços si practiqueu el que Jo he fet. Feliços si tracteu els  germans, com veieu en l' evangeli que he fet Jo.

DIVENDRES IV

US PRENDRÉ AMB MI, perquè HI HA LLOC PER A TOTS
Per Joan el temps d' ara està marcat pel “retorn” de Jesús. Aquest “vindré i us prendré amb mi” comença després de Pasqua, ja que el creient ja viu en COMUNIÓ amb Jesús, encara que aquesta comunió no serà plena fins després de la mort. Per l' Esperit, Jesús ens comença a fer tastar la casa del Pare. Jesús Ressuscitat és el Camí. Demanem–li que ens ho faci entendre en cada Eucaristia.

DISSABTE IV

ENCARA NO EM CONEIXEU ?
QUI EM VEU A MI, VEU EL PARE
Jesús també ens ho diu a nosaltres, després de tant temps al monestir... tantes hores d' oració... tantes Comunions i Eucaristies... Jesús ens fa veure el Pare, a través dels altres. Nosaltres mirem les persones segons les qualitats o defectes, i ens descuidem de veure–hi el Pare. En Jesús, cada home i cada dona ens revelen Déu. Si no t' enamores del Déu que hi ha en cada persona, mai no sabràs veure el Déu que hi ha en tu.

 

 

5 - Cinquena setmana: Romandre en l' AMOR envers TOTHOM és l' herència de Jesús, al Darrer Sopar

DILLUNS V

EN ELL FAREM ESTADA
La inhabitació de Déu en nosaltres suposa una connaturalitat amb el Pare, el Fill i l' Esperit. Llavors les coses “altes” o “baixes” que ens envolten ens refermen en Déu, sense fer–nos perdre la pau del cor. Ell esdevé la única JOIA veritable, i tota la resta es torna relatiu.

DIMARTS V

LA MEVA PAU
La Pau Pasqual que ens dóna Jesucrist és la que vivim contínuament, malgrat els combats quotidians, a fi de superar tot allò que és vell.

DIMECRES V

JO SÓC EL CEP
Diu St. Agustí: “aut vitis, aut ignis”, dins l' alternativa de ser cep, o ser foc. El cep no és per a ser llençat al foc, sinó per donar fruit. El fruit que hem de donar és una vida de  Resurrecció.

DIJOUS V

MANTENIU–VOS en l'  AMOR 
La crida a romandre ferms en l' amor és l' objectiu del cristià. I és d' aquest amor que en brolla la veritable alegria. Una alegria pròpia del temps Pasqual.

DIVENDRES V

EL MEU MANAMENT
El manament de Jesús consisteix en l' amor recíproc, que és la realització pràctica del veritable amor. L’amor personal de Jesús és el model d' aquest amor mutu.

DISSABTE V

M' HA ODIAT A MI PRIMER
L' odi del món, i la lluita entre el bé i el mal, estan en el propi cor. Per això també per Pasqua hem de parlar de conversió.

 

 

6 - Sisena setmana: L' obra de l' ESPERIT després de la Resurrecció de Jesús

DILLUNS VI

L' ESPERIT DONARÀ TESTIMONI DE MI
El fruit de la Pasqua és l' Esperit Sant que ens fa donar testimoni del que creiem. A vegades mirem “les estrelles” per no mirar l' Esperit de la Veritat que és al nostre interior i que ens convida a transformar tot allò que és caduc, en vida eterna.

DIMARTS VI

ME’ N VAIG ...
Tot marxant, Jesús torna als seus d' una manera nova, a través de l' Esperit Sant. No és doncs una separació, sinó una COMUNIÓ nova, en un pla superior.

DIMECRES VI

TINC MOLTES COSES PER DIR–VOS
Que la nostra vida estigui oberta a la Paraula de Déu, a través de l' Esperit Sant, perquè el Senyor té moltes coses per
dir–nos. L'escoltem?

DIJOUS VI

LA VOSTRA TRISTESA ES CONVERTIRÀ EN ALEGRIA
L' alegria duradora dels deixebles contrasta amb la falsa alegria del món. La d' ells és una alegria que surt vencedora del dolor.

DIVENDRES VI

COM LES MARES A PUNT D' INFANTAR
L' Església és una mare en els dolors de l' infantament, no en la glòria de l' autoidolatrització eclesiàstica, tant perillosa. Els dolors de part han de conduir a la joia d' una vida nova pasqual.

DISSABTE VI

TOT ALLÒ QUE DEMANAREU
L' evangeli d' avui ens diu que els deixebles tindran dos privilegis :
- La intimitat amb Déu que escolta les seves pregàries.
- I el privilegi de ser estimats pel Pare pel fet d' estimar Jesús i creure–hi. Els aprofitem?

 

 

7 - Setena setmana: La GLÒRIA de Jesús, a través del Sermó Sacerdotal

DILLUNS VII

JO HE TRIOMFAT DEL MÓN
Els deixebles es pensen entendre–ho tot clar, però això no serà realitat fins a la vinguda de l' Esperit Sant després de la Resurrecció. Abans hauran de sofrir, al costat del Crist victoriós que ha triomfat del món.

DIMARTS VII

HA ARRIBAT L’ HORA
Avui comença el sermó sacerdotal en que Jesús s' acomiada dels deixebles. Pels cristians el comiat és relatiu, perquè és un pas cap al cel. Aquests dies, sortint de la rutina, hauríem de viure en estat d' ESPERA, atents a la vinguda de l' Esperit.

DIMECRES VII

CONSAGREU – LOS en la VERITAT
La pregària de Jesús té un únic propòsit: que els deixebles es mantinguin en l' àmbit de Déu que Ell els ha obert. Que es mantinguin en aquella manera de ser que Ell els ha ensenyat. Així seran com Ell consagrats en la Veritat.

DIJOUS VII

QUE TOTS SIGUIN U
En marxar del món Jesús demana que tots siguem U. Llavors estarem en el Pare com hi està Ell. I si tots els qui creiem som U, també el món creurà, i entrarà en aquesta UNITAT amb el Pare, i entre totes les persones. Déu vol la unitat de tots, per una existència lligada a Déu i a l' amor fratern. Per això tenir Jesús en nosaltres suposa ser U entre nosaltres. Viure aquesta COMUNIÓ és la “glòria” que ens ha donat Jesús.

DIVENDRES VII

M’ ESTIMES ?
Jesús havia cridat a Pere, vora el llac, i ell l' havia seguit per a ser pescador d' homes. Però li quedava molta feina per fer. Després que ha negat Jesús fent experiència de la seva pobresa, el Mestre el torna a cridar: m' estimes ? I ara el seguiment és AUTÈNTIC. Per això li torna a dir: vine amb mi.

DISSABTE VII

RESUM PASQUAL: ELS LLIBRES no CABRIEN...
Per Pasqua hem celebrat que la vida acaba amb una Victòria. Morint, Jesús ens ha donat la Seva Vida, que és l' alegria de Déu. Déu és ALEGRIA perquè ho dóna TOT en Jesús.
Avui acaben dos llibres : el Llibre dels Fets i l' evangeli de St. Joan. Però no s' acaben, sinó que ara comença el temps en què per l' Esperit hem de donar testimoni de tot el que hem viscut. Testimoni en el quotidià de la vida. Que la festa de PENTECOSTA ens ho faci entendre.

 

 

FINAL DEL CICLE PASQUAL

LA PENTECOSTA

UNA VENTADA VIOLENTA
Però només l' home humil i obedient que deixa espai lliure a l' Esperit, és qui pot ser endut per aquesta ventada de Pentecosta

SANTÍSSIMA TRINITAT

QUE TINGUIN VIDA ETERNA
No es tracta d' entendre un misteri sinó de viure en Déu pel camí de l' AMOR.

SAGRAT COR DE JESÚS

SÓC BEENÈVOL i HUMIL DE COR
El nostre Déu té “entranyes de Mare” i és capaç d' una relació de cor a cor, amb aquell que Ell ha creat. La nostra manera de ser cristians és relacionant–nos amb els altres “cordialment”. Quan estimem “amb el cor” estem a la vora de Déu.

FESTA DEL CORPUS

PER A LA VIDA DEL MÓN
L' Eucaristia és quelcom més que un convit de germanor, és la NOVA Aliança de Déu amb el món. Quan estem reunits en assemblea, som Cos de Crist. On hi ha “reunió”, hi ha Eucaristia. Tot això no és pura doctrina espiritual, sinó un misteri de CARN i SANG.

JA EN AQUESTA VIDA,
ANTICIPEM  L' AL·LELUIA  DE  LA  FI  DELS TEMPS