Biografia de Sofia Gubaidulina  

 

Nascuda a la República tàrtara del Kazan (1931), Sofia és d'origen i expressió russa.

La seva música, desconeguda durant anys fora de la URRSS, fins els anys 1980 no va trobar el seu lloc dins els concerts occidentals. La Perestroika, finalment, havia permès al pensament i a l’art, travessar fronteres, i al 1986 Gubaidulina, als seus 55 anys, va poder sortir a l’occident per primera vegada.
La compositora té una aproximació del tot lliure al seu treball, del tot antidogmàtica, usant el que li sembla més apropiat per cada peça determinada.
Ella mateixa s’identifica amb una posició post clàssica.

La seva infantesa travessà les misèries de la 2a gran guerra. Ben jove, però, la seva vocació quedà definida entre la dedicació al piano i a la composició.
En arribar a Moscou el 1953, ingressà al conservatori, i allà va completar la seva formació arribant al fons de la vida musical de la capital russa. Aviat començà a donar-se a conèixer malgrat la seva condició femenina que dificultava enormement les possibilitats d’establir contacte amb els companys compositors.

Diu ella mateixa:
”Des de l’edat de 5 anys la música era el sentit de la meva vida. Quan em vaig fer gran es va convertir en l’única cosa que em feia viure. Un ésser humà, fins en les condicions més difícils, fins en una atmosfera destructiva, necessita tenir davant el sagrat. Recordo perfectament les meves impressions de quan era molt petita, en la meva vida tot era gris, i només em trobava bé, quan empenyia la porta de la meva escola de música. Em sentia en aquell moment en un ESPAI SAGRAT: els sons que provenien de les aules, i el lligam que unia els estudiants, es conjugaven en una harmonia politonal de sons, i aquell era el món en el que jo volia viure.
La música era el meu refugi vital, un món ideal, on les contingències de l'entorn no arribaven”.