PENSAMENTS  DEL  MONJO  SILVÀ  DEL  MONT  ATHOS
considerat un veritable "staret" o pare espiritual (1866-1938)

L' ESPERIT SANT
NOMÉS CONEIXEM DÉU PER L' ESPERIT SANT
El staret revé constantment sobre els mateixos temes :
. Només coneixem Déu per l' Esperit Sant.
. Déu estima els homes amb un amor infinit, ho sabem per l' Esperit Sant.
. L' Esperit Sant és sobrietat, dolçor, humilitat, i porta pau, compassió, i amor als enemics.
. Aquell qui en el fons del seu ésser viu d' aquets pocs pensaments, veu, a través d' ells, l' UNIVERS  tot sencer.

L' ESPERIT  és la VIDA
En l' alternança del pecat i la gràcia, l' home arriba a la convicció que ell no té la vida en ell mateix, sinó que l' ESPERIT Sant és la VIDA. Només quan  l' home és afavorit amb la vinguda de l' Esperit Sant, comunica als altres la VIDA ETERNA, que és Déu mateix, amb una LLIBERTAT que la paraula humana es impotent de descriure. 

Qui  ÉS SANT ?
No és pas “sant” aquell que ha aconseguit un grau molt elevat en la moral  humana, ó en una vida ascètica o de pregària, sinó aquell que es condemna ell mateix per DO de l' Esperit Sant que viu en ell.
 

SALVAR tots els HOMES
N
ingú no pot salvar els altres sinó és per l' AMOR. I l' amor vol anar fins al final .És per això que abraça  tots  els homes de tots els temps, o sigui l' Adam TOTAL.  Preguntàrem al Starets com podríem trobar un amor TAN GRAN. I ens va dir : és normal que ens estimem perquè tots tenim la mateixa naturalesa. I la FORÇA per a estimar, ens la donarà
l' Esperit Sant.
 

La COMUNIÓ de l' ESPERIT
Qui estima Déu, és inserit en la vida divina. Qui estima el germà és inserit en la vida del germà. Qui estima el món sencer entra  en COMUNIÓ amb tota la humanitat.  Cal parlar d' una comunió ontològica, allà on actua la gràcia de l' ESPERIT Sant, creador de totes les coses.
 

La LLIBERTAT
Els homes cerquen la llibertat en el “no – res”, i la llibertat només existeix en Déu, o sigui on hi ha VIDA veritable. L' home esdevé lliure quan té l' ESPERIT SANT. Tot home que es lliura al pecat n' és esclau, mentre que “allà on hi ha l' Esperit, hi ha l' alliberament”  (2 Cor 3, 17) 

LA DEÏFICACIÓ
La nostra DEÏFICACIÓ

La nostra deïficació comença ARA, i es manifesta en l’acte de
l' Encarnació: “vinguda – mort – descens a l' infern”. És, doncs, per aquest camí que esdevenim semblants a Déu, en Crist, per tota
l' ETERNITAT. És un camí que uneix la màxima “felicitat” i la màxima “sofrença”, de forma MAJESTUOSA.

La PARAULA de DÉU
La Paraula de Déu no s' adreça a la nostra intel·ligència, sinó al més profund de nosaltres mateixos. Aquell que li obre el cor fins a la seva última profunditat, esdevé “divinitzat”. Això no ho podem pas explicar a aquells qui no n’han fet experiència. 

La DEÏFICACIÓ  de l' HOME
No és pas per a viure la vida de l' home que Déu ha creat el món, sinó perquè l' home visqui la vida de Déu. Així quan l' home no arriba a la DEÏFICACIÓ (irrealitzable sense l' ajuda de Déu) el sentit de la seva existència desapareix. En la deïficació, l' home esdevé plenament realista, perquè ho veu tot amb els ulls de Déu. 

L' AMOR
Els DOS AMORS

Qui no coneix l' amor perfecte se sent dividit per dos amors: quan estima Déu, s' allunya dels homes endut per un egoisme espiritual. Quan estima els homes s' allunya de Déu, com a cosa  inútil . El Starets fonia els DOS AMORS en una unitat, però amb diverses “manifestacions”: GLORIÓS  per a Déu, i CRUCIFICAT per als homes.

L' ACTITUD amb el PROÏSME
L' actitud que tenim envers el seu proïsme és l' indici segur del grau de coneixement que tenim de DÉU i  de nosaltres  mateixos. Tothom  té un valor preciós  davant Déu, i una gran DIGNITAT. Per això no ens hem de permetre mai de tenir contra algú un pensament amarg, ni ferir-lo. Car tots som FILLS de DÉU.
 

AMOR als  PECADORS
Als ulls del Starets Silvà  aquest  criteri de l’amor als pecadors  tenia una importància DECISIVA. Deia: El Senyor és Misericordiós i compassiu amb TOTHOM. Té pietat dels PECADORS com una MARE dels seus fillets, encara que vagin per mal camí. Allà, doncs, on no hi ha amor als  pecadors, l' Esperit Sant hi és ABSENT

ESCLAUS dels GERMANS
N' hi ha que tenen por d' estimar els germans, pensant que ells 
s' aprofitaran
de la nostre “feblesa”. Però aquesta “feblesa” és falsa. Per aquest camí els SANTS fent–se “esclaus” dels germans, s' emporten una VICTÒRIA que  roman pels segles.

ELS FARDELLS  dels ALTRES
Els qui seguim el Crist, hem d' esdevenir semblants a Ell, prenent sobre les nostres espatlles els “fardells”, o les malalties dels altres. El cristià ha d' estar al costat d' Aquell que “ha pres damunt seu el PECAT del MÓN”.

L' AMOR CRUCIFICAT
A la base del cristianisme hi ha “l' amor crucificat” de crist. Un amor ple de COMPASSIÓ pel proïsme, que “martiritza” al cristià. Perquè si abans no hem TRENCAT el propi pecat, serien els altres els qui es carregarien el fardell de les nostres faltes.

El PODER  de l' AMOR
L' infern no és el lloc on hi ha els pecadors sinó l' “estat espiritual” de la criatura que s' allunya de l' AMOR de Déu. El poder de l' amor és de canviar el camí de la mort pel camí de la vida. Car també nosaltres hem de passar, com el Senyor, per la CRUCIFIXIÓ, per arribar , pel camí de l' AMOR fins a ser “fills de la resurrecció”.

BEURE el CALZE
Estimar amb l' amor de Crist significa “beure el calze” de la passió de Crist. Perquè tot amor segons el manament de Crist, passa per la cruïlla de la prova. No és sinó per la PROVA, que l’amor rep un valor
d' eternitat

EL SEGON MANAMENT
Si després d' un  estat de contemplació, hom no sent amor pels “enemics”, o queda en l' ànima un sentiment d' orgull o autosuficiència, cal creure que ha estat una contemplació FALSA. L' amor als “enemics” ens diu en quina mesura vivim en Déu.
 

PAU en el COS
Per tenir PAU : cal estimar tots els homes sense fer diferències, i cal estar sempre preparat per a morir. Llavors la pau no sols inundarà
l' ànima, sinó també el COS. 

L' AMOR AUTÈNTIC 
És assumint la falta  de l' altre que es revela l' autenticitat de l' amor. ¿On seria l' amor si només en volguéssim  el costat agradable? Quan hom pren lliurement sobre seu la falta i les penes de l' altre, llavors
l' ESTIMA veritablement

L' AMOR als ENEMICS
L' amor als “enemics” (als qui no ens demostren simpatia ) és el senyal que estem en COMUNIÓ amb Déu. L' Amor a tots els homes, tant als qui fan el bé, com als qui ens fan mal, és el que ens fa semblants a Crist, que ha estès els seus braços a la Creu per a REUNIR tots els homes.
L' anar més enllà de les simpaties, ens duu a la plenitud de l' existència.
 

L' OBEDIÈNCIA
DEMANAR l' OBEDIÈNCIA
És tan gran la “ciència” de l' obediència, que ens cal PREGAR MOLT a fi que els nostres  “ulls espirituals” s’obrin, i puguin veure la importància que té per a la nostra santedat.

FRUITS de l' OBEDIÈNCIA
Sense l' obediència l' home resta inevitablement un cercle tancat, sempre miserable, davant l' ETERNITAT. Sigui quin sigui el grau d' educació
d' una persona, sense obediència evangèlica l' accés al seu món interior està barrat, i l' amor de Crist no hi pot pas penetrar.

L' OBEDIÈNCIA al GERMÀ
Si no som humils i obedients davant el germà, com ho serem  davant Déu? Com serem dòcils a la seva voluntat eterna? L' ascesi de
l' obediència ens és indispensable no sols en referència a Déu, sinó en referència al germà. Car la CRUCIFICANT ascesi de l' obediència, afina en nosaltres la capacitat de percebre  més profundament la voluntat de Déu.

El PODER de la IMAGINACIÓ
El creient humil i simple s' allibera del poder de la imaginació irreal i de les “elevacions desencarnades”, pel desig de viure segons la voluntat de Déu. Això és a la vegada tan simple i tan amagat als ulls dels “savis”, que es impossible comunicar-ho amb paraules. 

Les TENEBRES EXTERIORS
Per a viure segons la voluntat de Déu i no “al propi aire”, cal la renuncia a la voluntat pròpia i a la imaginació, que són incapaces de produir del no res una existència real.  La pròpia voluntat i la imaginació són més aviat “tenebres exteriors”. 

Les ETAPES de l' OBEDIÈNCIA
Al començament l' obediència és un acte d' abandó passiu. En una forma mes perfecta l' obediència és una  activitat positiva que vol acollir la voluntat de l' altre. Llavors el cor  S' OBRE i s' enriqueix. Però en un estadi encara més perfecta l' obediència ens porta a percebre  amb finesa en l' altre, la imatge de Déu, cosa que suposa un grau molt alt de maduresa. 

SEMPRE DOLÇ
Quan Silvà parlava de Déu era atrevit, audaç, com si no tingués temor de Déu. Nosaltres li dèiem: “calla !” I ell, sempre dolç, callava. Nosaltres sabem que els que cauen en la “il·lusió espiritual” són desobedients i s' hi tornen quan algú els contradiu. El Starets NO HO FEIA MAI.

LA PREGÀRIA
El  FI  ÚLTIM és la PREGÀRIA

L' essència de la pregària no es troba en la reclusió del desert, sinó en el romandre constantment  en Déu, fent la seva voluntat allà on sigui. Sigui quina sigui la forma de vida que portem, i el lloc on vivim, la PREGÀRIA roman sempre el fi últim de la nostra vida. 

La LLUITA  contra les PASSIONS
El camí de la pregària comença per la lluita contra les passions, en la qual l' esperit es torna estable per la pregària, i el cor veu les realitats amb una CLAREDAT que toca la certesa. Llavors l' esperit  comença a callar. I aquest SILENCI del cor ens posa al llindar de la contemplació, a la qual TOTS som cridats.

VÈNCER  l' ORGULL
La més profunda i dolorosa de totes les lluites és la lluita contra l' orgull que torna cec al monjo per a veure tot allò que el supera. Per a
vèncer-lo cal evitar instal·lar-se en l' interior de les nostres PRETENSIONS, i en silenci, sense ser vist per ningú, pregar Déu, vessant llàgrimes de compunció.

La CONTEMPLACIÓ
Quina és la garantia de la nostra contemplació? Com saber que no caiem en la imaginació?  El benaurat  Silvà afirmava categòricament que el sol criteri és l' amor als enemics. Allà on hi ha l' Esperit hi regna infal·liblement l' HUMIL AMOR als  ENEMICS, i la pregària per tot el MÓN. 

Les PROVES
Déu no és sempre fàcil per a l' home. En períodes prolongats hom sent com si la gràcia l' hagués abandonat. Llavors des de les TENEBRES és gira cap a Déu amb una veritable  pregària. Després d' haver passat aquesta  “dura prova”, comprèn que “RES no el pot separar de l' amor de Déu”. 

La MENTIDA de la VIDA
Quan l' home prega, arriba a la pau profunda. Però sap que si avui ha dit “mai més”, demà se’n farà enrere, experimentant la  MENTIDA de la seva vida. Llavors, poc a poc, la seva pregària el va portant a la Veritat de Déu, a la qual s' arriba amb la "mort"

La VIDA EVANGÈLICA
El staret era un testimoniatge vivent de com el coneixement de les veritats espirituals més elevades, s' obtenen de viure una vida evangèlica i no d' una erudició. El seu coneixement no era abstracte sinó VITAL, i era el fruit de la seva ascesi en la pregària. 

EL REFÚS DE LA MORT
El  refús a acceptar l' absurditat de la mort, com un retorn al “no-res”, ens mou a cercar en les Escriptures, paraules de Vida ETERNA. Però cap paraula, cap llibre, cap pensament, és suficient per a convèncer-nos. Només la PREGÀRIA ens condueix a la certesa que Déu, ens ha admès a la seva ETERNITAT. 

LA PREGÀRIA i el TEMPS
La pregària ens fa entrar en l' ETERNITAT, més enllà del temps. Llavors entenem que “per a Déu 1.000 anys són com un dia” ( 2 Pe 3,8)Que “ja toquem la fi dels segles” (1 Cor 10,11), que “Ell ens ha escollit abans de la creació del món” ( Ef 1, 4 )...
És que pels cristians EL TEMPS JA HA ARRIBAT a la Fi, i “veuen l' arribada del Regne, abans de gustar la mort” ( Mc 9, 1 ). 

CREAR la  NOSTRA PREGÀRIA
La pregària és la creació suprema de l' home. Hi ha tants modes de pregària com actituds interiors de la persona. La pèrdua de l' esperit de pregària és un perjudici que RES no pot compensar. L' essencial de la vida és guardar el cor pur a fi de poder PREGAR.

La VIDA ESPIRITUAL
EL REBUIG de TOTHOM

El cristià és un ésser completament sense defensa. Està sota els cops de tots i de cada un.  És l' esclau de tots i com “el rebuig de tothom
(1Cor 4, 13) i alhora  ell, i només ell, és LLIURE, en el sentit més profund del mot.

La LLIBERTAT dels FILLS
L' home es justifica i s' excusa perquè no es vol COMPROMETRE. Es justifica perquè no és conscient de la llibertat que Déu li ha donat. La justificació és una actitud servil.  Per això voler-se justificar és propi d' un esclau que no comprèn la llibertat dels fills de Déu.

L' Esperit d' AMOR i l' esperit d' ORGULL
L' Esperit Sant és amor i pau amb Déu i amb el proïsme. L' esperit
d' il·lusió, o d’orgull, no fa créixer ningú, ja que NO ha CREAT res. Només pot produir l' ansiosa follia  de la VANITAT, i condueix a una freda indiferència. L’ESPERIT SANT és amor , i dóna a l' ànima la força per a estimar TOTHOM, fins i tot els enemics. Qui no té amor als enemics encara no ha conegut Déu.

FIAR-SE  de DÉU
L' asceta no es fia d' ell mateix, sinó que creu  que Déu ho pot TOT. La mesura infal·lible és la doctrina de Crist, que és la font de VIDA DIVINA. Aquesta FE el porta a sotmetre tots els seus judicis, al sol judici DARRER. Perquè tot acte, per petit que sigui, compareix cada dia davant la PARAULA de  CRIST.

El CONEIXEMENT ESPIRITUAL
Arribar al “coneixement espiritual” és una cosa molt lenta, i cal deixar passar  molts anys. No és possible adquirir-lo sense la vinguda  de Déu. Quan Déu REPOSA en una persona, ella viu  en Déu amb una certesa que no es pot  explicar amb paraules. Davant aquest Déu més gran que les seves paraules, ella resta SILENCIOSA en un benaurat repòs. 

EL DÉU PERSONAL
Quan el Déu personal es revela a l' home, aquest pren consciència del seu propi caràcter personal, en el qual es reflecteix la “imatge de Déu”. Llavors se li dóna  l' experiència  de la seva individualitat, en una veritable NAIXENÇA de DALT. 

La COMUNIÓ amb DÉU
La  veritable vida espiritual no és situa en el pla  de la imaginació, sinó que és CONCRETA i POSITIVA. És una comunió amb Déu per una pregària personal. La percepció d' un Déu personal purifica la imaginació i les especulacions abstractes, i ens fa penetrar en una  COMUNIÓ vivent i íntima.

PRESSENTIR la Vida ETERNA
El qui encara no pressent la  vida ETERNA no té un Amor perfecte i pot ofendre el seu germà. Quan Silvà va pressentir  la “VIDA en el CRIST“ va descobrir la SEMBLANÇA amagada que tothom té amb Déu. Llavors el seu AMOR als germans va ser “perfecte”.

VIURE en la  GRÀCIA
Aquell qui viu en la gràcia, veu la gràcia en els altres. L’actitud d’una persona envers el seu proïsme, denota la mesura de la gràcia que ell té. Si veu en el seu germà la presència  de l' ESPERIT SANT vol dir que ell el té en el seu cor. 

MORIR EN CRISTIÀ
Hom no pot viure “en cristià”, sinó només morir  en cristià. Ja que mentre vivim en aquest món la “carn” no ens permet de romandre ininterrompudament en Déu, “aquell qui la nostra ànima estima”. No
s' arriba a la perfecció sinó pel gran misteri de la mort, que posa el “senyal” de la vida eterna, sobre el camí de la persona humana.

EL CONEIXEMENT espiritual
Hi ha un camí  que  mena al coneixement espiritual, i que consisteix a  entrar dintre d' un mateix per a trobar-hi Déu i els GERMANS. Llavors,  integrat en Déu, el monjo  veu TOT L’UNIVERS. El Starets Silvà, lliure de tota vana curiositat i de tot aferrament passional, estava contínuament ocupat per DÉU i pels altres.

La PRÒPIA RESURRECCIÓ
La FE és el que ens salva. Per la Fe en la misericòrdia de Déu, l' home viu la seva pròpia resurrecció. Malgrat tot, la majoria de cristians no han viscut mai aquesta  “pròpia resurrecció” però ells hi creuen, i aquesta Fe també els salva. Hora vindrà que aquesta FE farà sortir l' home de les tenebres per portar-lo als vastos espais de la VIDA ETERNA.

La PROVIDÈNCIA
La vida espiritual al començament és fàcil però després és posada a prova durament. L' actitud dels altres, les malalties, les circumstàncies, tot es gira en contra d' ell. Només el sosté la fidelitat i la confiança en Déu. No serà fins després que la “prova” hagi passat que comprendrà
l' inefable PROVIDÈNCIA de Déu que ens guarda.

L' INFERN
Aquestes reflexions sobre l' infern de Silvà ens sorprenen. Per a copsar el seu pensament cal llegir completa la seva obra. Pot ser més entenedor saber que Silvà, abans d’entrar al monestir, va ser un adúlter, i durant la resta de la seva vida en té remordiments. Un dia diu que va sentir la veu de Déu que li deia: “roman a l' infern i estigues-hi en PAU". Com volent dir que encara que pensi que mereix l' infern, Déu el sosté. Potser ho podríem comparar amb Teresa de Lisieux que deia: “voldria estar a l' infern a fi que també allà algú lloés Déu”. Qui sap si ens caldria experimentar una CONFIANÇA ABSOLUTA, en Aquell que sabem ens estima.

Les TRES LLUITES
El monjo viu tres lluites: la 1ª contra les passions de la carn, la 2ª contra la irascibilitat, i la 3ª contra l’orgull. Aquest darrer combat és el més penós i dura tota la vida. Només és “condemnant-se a l’ infern", que el cor de l’home esdevé lliure per a rebre l’AMOR de Déu, que fa estada en els HUMILS.

La BAIXADA a l' INFERN
Condemnant-se un mateix, i ofegant amb els sofriments tota passió, l’home allibera el seu cor a fi de rebre l' AMOR diví. I és solament quan aquest amor l' haurà omplert plenament, que el “descens” amb  Crist a l' infern serà revelat. Car Déu ho abraça tot, l' infern comprès. Fora
d' aquesta experiència de “baixada a l' infern”, és impossible conèixer
l' amor de Crist, el seu GÒLGOTA, i la seva  RESURRECCIÓ. 

TOTS els HOMES SÓN BONS
“Mantenir l' esperit a l' infern i no desesperar”, és l' experiència de tots els Pares del desert. Un dia St. Antoni va sentir un camperol que deia:
“jo penso que tots els homes són bons i que només jo mereixo
l' infern”
, i va comprendre que aquí hi havia la perfecció.  Ell, i tots els Pares hi han volgut arribar, amb totes les seves forces.

EL MÓN
La PREGÀRIA  pel MÓN SENCER

El staret sentia que la pregària pel món sencer  era  la VIDA ETERNA. Sentia que era com l' acció divina en l' ànima de la persona, DO de la gràcia increada, a través de l' Esperit Sant. Ell creia que el món “contínua existint”, gràcies a aquest DO.

Els SANTS
Deia: els SANTS són “la sal de la terra”, el fruit madur, gràcies al qual la terra és SALVADA. Cada  Sant constitueix  el tresor preciós i ETERN del Món SENCER. Però mentrestant el món prefereix ignorar-los, i sovint mata els seus profetes.

EL GRAN AMOR  de DÉU
El staret  concebia la vida terrena de Crist com amor pel món sencer. La veritable fe no ens ve de l' estudi de les religions, sinó de pregar amb  HUMILITAT perquè el Senyor ens doni l' amor de Crist pel món sencer. Llavors el Senyor ens farà conèixer el GRAN AMOR amb què  Déu estima els homes.
 

L’ ODI contra el PECAT.
Per romandre en Déu és indispensable que l' “odi”  arribi al cim  de la intensitat. Però que vagi adreçat contra el pecat que viu en mi, contra el mal que actua en Mi, no en el meu germà

PREGÀRIA pel MÓN
Havent trencat amb el “món”, el monjo el retroba dins d' ell mateix, però d' una  manera nova: en una  unió d' amor per tota l' eternitat.  Per la PREGÀRIA integra a la seva pròpia vida, TOTS els ÉSSERS  de tots els llocs i de tots els temps. En el profund del seu cor, viu la història del món com a pròpia.
 

EL MONJO i el MÓN
El monjo “deixa” el món per a trobar Déu. Entra en el seu cor i el  purifica  de tot egoisme “mundà”. Llavors, en el profund del seu cor purificat, hi troba el MÓN SENCER. Ja rés no li és “foraster” o exterior.

PLORANT
El staret tenia plena consciència que la nostra pregària té una sola finalitat: que tots els homes siguin salvats. Un dia vam veure el starets PLORANT, mentre demanava misericòrdia per tots els pobles de la terra.
 

AL FINAL de la VIDA
Al final de la seva vida el staret retornava  constantment sobre aquests dos temes :
. Tots els homes som una sola família
. Preguem per TOTS els HOMES.

I ell estava constantment absorbit per la PREGÀRIA pel MÓN.

LA SAVIESA
L' AMOR COMPASSIU

Per savi que sigui un home, si no estima amb amor compassiu tot ésser humà, no CONEIX Déu. Qui té aquest amor, viu en la Trinitat, i comunica la vida eterna. En l' Esperit Sant, coneix el Pare i el Fill, i és “déu” per gràcia. Per simple, pobre, i ignorant que sigui, té la última  síntesi de tota la TEOLOGIA.

La ÚLTIMA PARAULA
El món és ple de riquesa, i de saviesa en obres d' art, biblioteques i estudis, però el staret es parava en un sol punt: l’amor humil a TOTS els HOMES. Deia : “això ho és TOT”.
 

UNA COSA IMPORTANT
Un dia, entusiasmat amb les obres de teologia vaig dir al starets: “quina tristesa  no tenir forces, ni temps, per a estudiar totes aquestes obres!” Ell em va respondre : al meu entendre hi ha una sola cosa important: esdevenir humil. Qui és humil i prega, sap la teologia de Déu.

LA HUMILITAT
Fins a l' ÚLTIM GRAÓ

La vida cristiana és contrària al desplegament ordinari de la vida humana, i a la seva escala de valors. El cristià que en el seu cor s’humilia fins a l' últim graó, “més avall que tota criatura”, per aquesta HUMILITAT s' aixeca vers Déu, més amunt del que és propi de les criatures.

NOMÉS CAL APRENDRE LA HUMILITAT
Oh, que n' és de feble el meu esperit! Una lleugera  ventada és suficient per a extingir-lo. Per amor del Senyor els sants suporten grans coses i fan miracles. Però  jo només és la HUMILITAT el que vull aprendre, a fi de  no ferir mai ningú i pregar per TOTHOM.

ETAPES de la VIDA espiritual
Segons el staret són 3: La 1ª és la recepció de la gràcia que Déu dóna a  tothom. La 2ª és la pèrdua de la gràcia. Ningú no l' ha sabut guardar. La 3ª és recuperar la gràcia per l' ascesi de la humilitat. En aquesta tercera etapa són rars els qui hi arriben, però només són aquests els que tenen una VERITABLE vida ESPIRITUAL.

NINGU no el CONEIXIA
Nosaltres pensem del staret que treballava i vivia entre els homes com el més simple  dels homes, però ningú, si no és Déu, no el coneixia.